Cheyenne: “De wereld wacht op jou”.
(Nieuws Stadsdeel Zuid Oost)

(Gemeente A’dam Stadsdeel Zuid Oost ) Cheyenne: “De wereld wacht op jou”

Cheyenne Smaal, transvrouw en bewoner van Zuidoost, wil aan jongeren meegeven wat zij zelf gemist heeft; het gevoel dat je er mag zijn – ook als je vecht met je geaardheid. Cheyenne hoopt als rolmodel en inspiratiebron zoveel mogelijk jongeren te bereiken met deze boodschap.

We spraken Cheyenne in verband met de Pride-week over haar ervaring als transvrouw in ons stadsdeel. De boodschap die Cheyenne wil meegeven, is het hele jaar van kracht:  “Durf te dromen, accepteer jezelf en weet dat je het waard bent.”

News Item Facts

Placed by: Gemeente Amsterdam

Author (news)item: Ahlam de Goede

Link to original (news)item: Nieuws-zuidoost

Language News Item: Dutch

Highlight uit het artikel

We zien deze week overal regenboogvlaggen: in de media, bij bedrijven en op sociale media. Wat vind je ervan dat er zoveel aandacht is voor genderdiversiteit?

We zijn nu al jaren bezig met awareness op het gebied van LHBTIQ+, ik denk dat het nu tijd is om de volgende stap te nemen. Naar empowerment en uplifting van de gemeenschap. Dit houdt in dat mensen kunnen groeien en helen. We moeten de paden vrij maken voor alle mensen en ervoor zorgen dat talent leidend is en niet wie je bent, wat je bent, waar je vandaan komt, wat je voorkeur of huidskleur is. We hebben allemaal iets dat je kunt delen met de wereld, het beperken tot labels doet af aan wat iemand te bieden heeft.

Voor de scholen, werkgevers en instanties die één week in het jaar de regenboogvlag uithangen en verder niks anders doen aan Pride, heb ik maar één ding te zeggen: stop met rainbow washing. Neem genderdiversiteit mee in het curriculum. Laat aan de werknemers en jongeren zien die het zo nodig hebben dat zij gesteund worden. Dat je jezelf mag én moet zijn. Nodig mensen uit die rolmodellen zijn, zodat iedereen kan opgroeien met het idee dat zij normaal zijn.

Hoe ervaar jij het in Zuidoost als transvrouw?

Denk aan een wereld die super divers is; dat is Zuidoost en dat maakt dit stadsdeel ook een prachtig stadsdeel. Als we elkaar accepteren in alles wat we zijn en dat omarmen dan zou dat het stadsdeel alleen maar mooier maken.

Als 15-jarig kind ben ik van Suriname verhuisd naar de Bijlmer. Vanuit onze cultuur in Suriname waren er hardnekkige denkwijzen over hoe de rolverdeling tussen man en vrouw zijn. Een man moet jagen en vissen. Vrouwen moeten op het land werken, koken, mooi zijn en alles accepteren van mannen. In Suriname heb ik zoveel verschrikkelijke dingen meegemaakt, dat ik het als een verademing zag om naar Nederland te gaan.

Ik dacht dat ik hier geaccepteerd zou worden, maar niks was minder waar. De vooringenomenheid, het pesten, het buitensluiten en gediscrimineerd worden ging hier gewoon door. Niet alleen uit een gemene hoek, ook de mensen met goede intenties sluiten onbedoeld buiten en discrimineren. Voordat ik mijn transitie had doorgemaakt voelde ik mij altijd buitengesloten door de man/vrouw toewijzing op de wc’s. Ik voel mij al transpersoon sinds ik vier jaar oud ben, maar ik mocht niet naar het damestoilet, want daar hoorde ik niet.

Dit ervaren nog steeds heel veel jongeren iedere dag in Zuidoost, en daarbuiten. Onlangs sprak ik op een school in de Bijlmer verschillende kinderen. Kinderen die vertelden dat zij zich niet geaccepteerd voelen. Ze zeiden blij te zijn om iemand te zien die op hen lijkt, dat was wat zij nodig hadden. Als kinderen zich buitengesloten voelen en zich er niet over kunnen uitspreken, geeft ze dat het gevoel nooit gezien en gehoord te worden. Als kind heb ik dat ook zo ervaren; dat ik geen stem heb om voor mezelf op te komen en om onzichtbaar te zijn.”

Lees hier het volledige artikel: https://www.amsterdam.nl/nieuws-zuidoost/cheyenne-smaal/

of download het artikel met onderstaande button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *